0850 550 26 11
Online Başvuru

Su Deposu Temizliği

Su Deposu Temizliği Fiziksel ve kimyasal birçok kirliliğe ortam hazırlayan su depoları düzenli aralıklarla temizlenmediğinde tam bir mikrop yuvasına dönebiliyor. Zaman içinde su deposunda bekleyen suda mikrop oluşmasını önleyen klor etkisini kaybeder. Böylece mikroorganizmalar hızla çoğalır. Su deposunun kullanılabilirlik özelliğini ortadan kaldıran çamur, pas, kum, tortu, yosun, küf ve dökülmeler suyu kalitesiz hale getirir.

Depoda bekleyen suyun rengi değişir ve kötü kokmaya başlar. Çoğu zaman içme suyu olarak kullanılmadığı için depodaki suyun size zarar vermeyeceği düşünülür. Oysa depo suyu ile sebze ve meyve yıkamak, diş fırçalamak ya da banyo yapmak sudaki bakteri ve virüslerin size kolayca bulaşmasına neden olur.

Kolera, tifo, tifüs, hepatit ve ishal gibi birçok ciddi hastalığa neden olan sağlıksız suların kullanılması zaman içinde ölüme yol açabilir. Uzun süre temizlenmeyen su depolarında kedi ve fare ölüsüne de rastlanıldığı bilinir.

İnsan sağlığını tehdit eden su deposundaki sağlıksız su aynı zamanda kullanılan çamaşır ve bulaşık makineleri, hidrofor ve arıtma cihazlarının da kısa sürede bozulmasına neden olur. Sizlere maddi manevi zararı olan su deposundaki kirli suyun yılda 2 defa düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Su Deposu Neden Kirlenir?

Depoya gelen suyun niteliği, sıcaklığı ile deponun özellikleri suyun kirlenme hızı üzerinde etkilidir. Suyun sıcaklığının artması daha çabuk kirlenmesine neden olur. Özellikle suyun sıcaklığının arttığı yaz aylarında deponun temizliğine daha çok önem verilmelidir. Genellikle depolarda şebeke suyu kullanılır. Şebeke sularında bulunan klor zaman içinde etkisini kaybederek mikropların artmasına yol açar.

Genellikle su kesintisi olduğunda depodaki su değişir. Ancak depo suyunun arınması için su kesintisini beklememeli sık sık su sirkülasyonu yapmalısınız. ‘’İnsani Tüketim Amaçlı Sular’’ hakkında belirtilen yönetmeliğe göre sağlıklı bir su deposu fayanstan yapılmalıdır.Ancak ülkemizde sıkça kullanılan fiber, saç, paslanmaz, galvaniz ve çelikten yapılmış su depoları suyun içinde madde kalıntılarının oluşmasına yol açtığı için oldukça sağlıksızdır.

Suyun kimyasal ve biyolojik yapısını bozarak kalitesiz hale getiren bu depolarda oluşan çatlaklar ise içine kedi ve fare gibi canlılarında girmesine neden olmaktadır.

Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle su deposu hizmeti veren iyi bir şirketi arayarak randevu almalısınız. Hem en iyi şekilde depoyu temizlemesi hem de işini kısa sürede yapması nedeniyle alanında tecrübeli iyi bir firmadan hizmet alınması önemlidir.

Depo içindeki suyun önceden boşaltılması gerekir. Depodaki su bazen tam olarak boşaltılamasa da en az hidrofor seviyesine ulaştırılması istenir. Temizliği yapacak olan elemanlar dalgıç ve pompa ekipmanlarını kullanarak depoyu tamamen boşaltır. Depodaki su boşaltıldıktan sonra dipteki çamur, kum, tortu, tahta, metal, yosun gibi atıklar dalgıç yardımı ile dışarı çıkarılır.

Çoğu zaman deponun duvarlarında pas ve tortu oluşur. Kimyasal olmayan bir kir çözücü kullanılarak duvarlardaki kirin çözülmesi sağlanır. Kompresör ile basınçlı su verilerek deponun hem duvar hem de tabanındaki kirlerin çıkması sağlanır. Kirli su dışarı atılır. Özel aydınlatma cihazları kullanılarak deponun içinde kir kalıp kalmadığı kontrol edilir. Gerek görülürse basınçlı su ikinci defa verilerek tam bir dezenfeksiyon elde edilir.

Şebeke suyu kullanılan depoların yılda iki defa temizlenmesi gerekirken tankerle getirilen taşıma suları ile daha çabuk kirlenen kuyu suyu kullanılan depoların yılda 4-5 defa temizlenmesi gereklidir. Günümüzde en modern ve en sağlıklı şekilde yapılan su deposu temizliğinin ücreti oldukça ekonomiktir.

Düzenli aralıklarla temizlik işleminin yapılması ve sık sık su sirkülasyonun sağlanması halinde elde edilen depo suyunu gönül rahatlığı ile kullanabilir ve içme suyu olarak da kullanabilirsiniz.